Huize de Wildbaan

Huize de Wildbaan

Huize de Wildbaan is in 2023 volledig gerestaureerd en verduurzaamd. Daarbij is bij elke stap rekening gehouden met de nieuwe bewoners. Er zijn 18 appartementen gerealiseerd, waarvan er 6 bestemd zijn voor echtparen. De appartementen ogen nieuw en fris zonder dat de historische elementen zijn aangetast en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer en persoonlijk zorgoproepsysteem. De oorspronkelijke indeling van het gebouw is op de begane grond en eerste verdieping volledig intact gebleven. Hierdoor is geen enkel appartement hetzelfde. De een heeft een oude schouw, de ander heeft een prachtig ornamentenplafond. Door de vele vensters is er een overvloed aan daglicht.

 

De tweede verdieping heeft een volledig nieuwe indeling gekregen. Hierbij is een oude zoldervloer verwijderd waardoor de vijf appartementen, evenals de andere bouwlagen, nu riant hoge plafonds hebben. Verder is er op de eerste verdieping een gemeenschappelijke badkamer gerealiseerd voor de bewoners die niet langer staand of zittend gewassen kunnen worden. Het gebouw is voorzien van een ruime lift waarmee alle verdiepingen bereikbaar zijn, ook voor bewoners die rolstoel gebonden of bedlegerig zijn.

De gemeenschappelijke woonkamer en salonkamer zijn ruim opgezet en bevinden zich op de begane grond. De woonkamer zit aan de voorzijde en grenst direct aan de professionele keuken, welke zich in de serre bevindt. Hierdoor kunnen de bewoners altijd meegenieten als er wat lekkers wordt klaargemaakt.
De tweede gemeenschappelijke ruimte, de salonkamer, grenst ook aan de keuken. In de oude schouw hebben we een nieuwe houtkachel geplaatst, waar we de bewoners ’s winters op een sfeervolle manier mee warm houden. Daarnaast heeft deze ook openslaande tuindeuren naar het achterterras. De ruimte laat zich kenmerken door een prachtig historisch ornamentenplafond, authentieke wandbekleding en originele parketvloer. Het vermoeden is dat deze elementen, alsmede de prachtige trap in de hal afkomstig zijn uit de voorganger van de huidige Wildbaan en daarmee meer dan 200 jaar oud zijn. Beide gemeenschappelijke ruimtes zijn ingericht met comfortabele zitjes en voldoende zitplekken voor de maaltijden en activiteiten.

Verduurzaming

Naast dat er bij elke stap rekening is gehouden met de nieuwe bewoners, is er ook veel aandacht besteed aan het verduurzamen van het pand. Zo is onder andere al het gevelglas vervangen. Ook zijn alle appartementen uitgerust met vloerverwarming die door een warmtepomp wordt verwarmd. De hiervoor benodigde stroom zullen we gedeeltelijk zelf kunnen opwekken met zonnepanelen die geplaatst zijn op het gerestaureerde en geïsoleerde dak. 

Omgeving

Huize de Wildbaan is gelegen op historisch landgoed de Wildbaan. Het landgoed dateert al uit de 16e eeuw en is één van de vele landgoederen rond het dorp Brummen. Samen met de aangrenzende landgoederen Den Bosch en De Rees vormt de Wildbaan een ontsluiting rond Leuvenheim. Oorspronkelijk was het landgoed een jachtdomein, vandaar ook de naam. Het gehele landgoed bedroeg oorspronkelijk ruim 100 hectare aan grond. Tegenwoordig is hier nog 8 hectare van in eigendom. Dit is nu ingericht als tuinen, een park bij de grote vijver en een wandelbos.

Aan de voorzijde van de Wildbaan is er rondom de ronde oprit voldoende ruimte om te parkeren. Het aanzicht laat zich kenmerken door de grote groepen rododendrons die over het hele Leefgoed terug te vinden zijn.
Het ruime achterterras staat in verbinding met de tuin door een riante trappartij, daarnaast is er door middel van een hellingbaan ook rekening gehouden met de mobiliteit van bewoners met een rollator of rolstoel. In de achtertuin bevindt zich tevens de Dagbeleving, waar we 5 dagen per week gasten ontvangen. Daarmee komen de bewoners ook andere mensen tegen waarmee ze een praatje kunnen maken of samen in de tuin kunnen zitten.

Binnen Leefgoed de Wildbaan onderstrepen we het belang van bewegen en in beweging blijven. Onze omgeving biedt hiervoor meer dan voldoende ruimte, waar we dankbaar gebruik van maken. Dagelijks zullen we een wandeling door het bos maken, of even bij de eendjes in de vijver kijken. Hiermee blijven we op een natuurlijke manier in beweging.

Geschiedenis

Vanaf de 16e eeuw

De oorsprong van Landgoed de Wildbaan vindt zich in de 16e eeuw toen hertog Karel van Gelre het domeingoed gebruikte als jachtterrein. Daar heeft de Wildbaan dan ook haar naam aan te danken. Het huidige landhuis is ter vervanging van het oorspronkelijke gebouw. 

1907

Het landgoed kwam in handen van eigenaar A.J.P Metelerkamp; kolonel bij de Cavalerie en lid van de Brummense gemeenteraad. De muren van het gebouw blijken dusdanig verzwakt dat restauratie niet meer mogelijk is. Het oorspronkelijke landhuis wordt afgebroken en voor de oude funderingen wordt in 1910 het huis gebouwd zoals we deze nu kennen. 

1940

De Wildbaan kwam in handen van de Duitse macht, dit heeft tot het eind van de Tweede Wereld Oorlog (1945) geduurd.

1952

De Wildbaan komt in eigendom van de Missionarissen van het Heilige Hart. Zij lieten er in 1961 een kapel aanbouwen en gebruikten het als opleidingsinstituut. Inmiddels is dit kapel gerenoveerd tot het huidige koetshuis.

1970

Het landgoed wordt door stichting Philadelphia gebruikt. Zij gebruikten het gebouw als tehuis voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

1990

Het landgoed komt in handen van de familie Altena. Het landhuis wordt volledig gerestaureerd en het kapel verbouwd tot koetshuis. In de 25 jaar die volgen, wordt het pand verhuurd als kantoren.

U bent van harte welkom voor een rondleiding

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? We vertellen u graag persoonlijk meer over hoe het leven bij Leefgoed de Wildbaan eruit ziet. Wanneer u uw gegevens en vraag achterlaat door middel van onderstaande knop, nemen we contact met u op.

Wilt u liever direct een afspraak maken?
Dan kunt u ons telefonisch bereiken op 0575-243285 (op werkdagen tussen 9:00 – 17:00). 
Of u kunt een e-mail sturen naar info@leefgoeddewildbaan.nl.

Vraag hier de brochure aan