Over ons

Het leven staat centraal

Op Leefgoed de Wildbaan stellen we te allen tijde het leven van onze bewoners en gasten centraal. Daaromheen richten we zo natuurlijk mogelijk de benodigde zorg en begeleiding in.

Een natuurlijke plek met een historisch karakter

Leefgoed de Wildbaan komt voort uit een 16e eeuws jachtgebied De Wildbaan. Deze natuurlijke plek wordt gekenmerkt door de oude bossen, parken en waterpartijen. Het historische karakter wordt grotendeels gevormd door het Rijksmonumentale landhuis.

Kleinschaligheid

Ondanks de ruime opzet van het Leefgoed, worden alle activiteiten op kleinschalige wijze ingericht. Hiermee kunnen we de tijd en aandacht garanderen die onze bewoners en gasten verdienen.

Het begin

De oorsprong van het landhuis gaat terug tot de zestiende eeuw, toen het behoorde bij de Gelderse Toren in Spankeren. Door de jaren heen is het landhuis in handen geweest van verschillende families en partijen met ieder hun eigen functies en doelen. Onderstaand een tijdlijn van de Wildbaan door de jaren heen. 

Vanaf de 16e eeuw

De oorsprong van Landgoed de Wildbaan vindt zich in de 16e eeuw toen hertog Karel van Gelre het domeingoed gebruikte als jachtterrein. Daar heeft de Wildbaan dan ook haar naam aan te danken. Het huidige landhuis is ter vervanging van het oorspronkelijke gebouw. 

1907

Het landgoed kwam in handen van eigenaar A.J.P Metelerkamp; kolonel bij de Cavalerie en lid van de Brummense gemeenteraad. De muren van het gebouw blijken dusdanig verzwakt dat restauratie niet meer mogelijk is. Het oorspronkelijke landhuis wordt afgebroken en voor de oude funderingen wordt in 1910 het huis gebouwd zoals we deze nu kennen. 

1940

De Wildbaan kwam in handen van de Duitse macht, dit heeft tot het eind van de Tweede Wereld Oorlog (1945) geduurd.

1952

De Wildbaan komt in eigendom van de Missionarissen van het Heilige Hart. Zij lieten er in 1961 een kapel aanbouwen en gebruikten het als opleidingsinstituut. Inmiddels is dit kapel gerenoveerd tot het huidige koetshuis.

1970

Het landgoed wordt door stichting Philadelphia gebruikt. Zij gebruikten het gebouw als tehuis voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

1990

Het landgoed komt in handen van de familie Altena. Het landhuis wordt volledig gerestaureerd en het kapel verbouwd tot koetshuis. In de 25 jaar die volgen, wordt het pand verhuurd als kantoren.

Plattegrond landgoed

U bent van harte welkom

Heeft u vragen of interesse? We gaan graag in gesprek en helpen u verder.

Vraag hier de brochure aan