Dagbeleving

Een plek voor iedereen

dag·be·ste·ding

(de; v; meervoud: dagbestedingen)
Een zinvolle besteding van de dag, vaak onder begeleiding voor mensen met een zorgbehoefte

be·le·ving

(de; v; meervoud: belevingen)
  • Ondervinding, innerlijke ervaring
  • Enthousiasme

In het groene Leuvenheim, in de achtertuin van Huize de Wildbaan vindt de dagbeleving plaats. Hier bieden we vijf dagen per week kleinschalige dagbeleving aan voor verschillende doelgroepen.

Een plek voor iedereen

Of u of uw naaste nu te maken krijgt met (de beginnende fasen van) parkinson, parkinsonisme, een vorm van (jong)dementie of lichamelijke- of geheugenproblematiek; op Leefgoed de Wildbaan blijft uw leven centraal staan en kijken we naar wat u nog wél kunt.

Leefgoed de Wildbaan is aangesloten bij CBZ (Coöperatie Boer & Zorg). Wij bieden zorg aan mensen met een WLZ- of WMO-indicatie. Dit doen wij op basis van Zorg in Natura (ZIN). Als u van ons zorg en/of begeleiding krijgt vanuit de WLZ, betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Daarmee betaalt u zelf een deel van de kosten. Het CAK berekent hoeveel u moet betalen. Ook ontvangt u de factuur voor de eigen bijdrage van het CAK. Met de Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig zelf uw eigen bijdrage berekenen.

Heeft u interesse maar heeft u een andere zorgvraag/zorgbehoefte of heeft u geen indicatie? Neem dan gerust contact met ons op, dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Momenteel hebben we geen wachtlijst. 

Aandacht

Door de kleinschaligheid van onze dagbeleving (circa 10 gasten per dag), kunnen we altijd ruim voldoende aandacht besteden aan elk individu. In samenspraak met de naasten brengen we duidelijk in kaart wat de achtergrond, behoeften en interesses van de gasten zijn. Hier stemmen we vervolgens het activiteiten-aanbod op af. 

Bent u benieuwd naar de ervaring en beoordeling van onze gasten? Neem dan een kijkje op Zorgkaart Nederland. 

Samen als thuis

Leefgoed de Wildbaan streeft een visie na waarbij zowel fysieke als mentale activering wordt gestimuleerd. Door de ruime opzet van het Leefgoed is er voldoende mogelijkheid om naar buiten te gaan. Een wandeling door het bos of even de eendjes in de vijver voeren vallen onder de dagelijkse activiteiten. De geur van het buiten zijn, de veranderende kleuren van de natuur en de geluiden van het bos zorgen voor een natuurlijke stimulatie van de zintuigen. Naast dat de activiteiten ontspannend zijn, bieden we ook zinvolle activiteiten. Zo stimuleren we onze gasten om mee te helpen in de moestuin en kas. Groenten poten, fruit plukken of planten stekken; het geeft onze gasten het gevoel dat ze nog steeds nuttig bezig kunnen blijven. 

Er zijn ook voldoende mogelijkheden om binnen uit te rusten of activiteiten te doen ingeval van slecht weer. Op de begane grond kunnen we aan de grote tafel onder andere gezamenlijk spelletjes, geheugentrainingen, creatieve activiteiten doen of samen de krant lezen. Daarnaast heeft de ruimte een grote hoog-laag-werkbank waar de gasten zowel zittend als staand gebruik van kunnen maken. Voor activiteiten waar meer ruimte voor nodig is, zoals bijvoorbeeld bewegen op muziek, is de grote ruimte op de eerste verdieping beschikbaar. Deze is bereikbaar met de lift. Uiteraard wordt actieve deelname aan de activiteiten gestimuleerd, maar niet geforceerd. Even rusten in een lekkere stoel kan vaak ook bevorderlijk zijn voor het welzijn.

Gezond en gezellig

In de open keuken bereiden we dagelijks gezamenlijk een lekkere en gezonde maaltijd, van onder andere de groenten en het fruit uit onze eigen kas. Door de gasten te stimuleren, voor zover ze hier behoefte aan hebben, om hier een steentje aan bij te dragen, krijgen ze het gevoel een nog zo normaal mogelijk leven te leiden, ondanks dat ze te maken krijgen met een ziektebeeld.
Appels schillen voor de appeltaart, groente snijden voor de soep; het zijn kleine dingen waarvan wij het belang onderschrijven. Daarnaast wakkert de betrokkenheid bij de bereiding van de maaltijden de eetlust aan, wat het welzijn en de gezondheid ten goede komt.

Samen een eigen leven

Sinds een aantal jaren stuurt onze overheid op het zo lang mogelijk thuis blijven wonen van ouderen. Dit is vaak goed mogelijk zolang iemand kan vertrouwen op de zorg van diens mantelzorger, vaak de echtgenoot/echtgenote of de kinderen. Het grote voordeel hiervan, naast dat ons zorgstelsel niet overbelast raakt, is dat ouderen langer in hun bekende en vertrouwde omgeving kunnen blijven. Dit heeft vaak een positieve werking op het welzijn en welbevinden van ouderen die te kampen krijgen met bijvoorbeeld beginnende dementie. Toch kan het ook leiden tot (over)belasting van de mantelzorger. Vaak voelt het als vanzelfsprekend om voor de ander te blijven zorgen. Immers: in voor- en tegenspoed, in ziekte en gezondheid. Echter wordt de mantelzorger vaak zelf ook een dagje ouder en wordt het voor hem of haar steeds moeilijker om het eigen leven ook de aandacht te geven dat het verdient. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, of de aandacht voor hun eigen welzijn dreigen te verliezen, biedt Leefgoed de Wildbaan dagbeleving aan.

Vindt u het als naaste ook leuk om bijvoorbeeld af en toe te helpen met het eten, te wandelen of te helpen bij een activiteit? U bent van harte welkom.

U bent van harte welkom

Heeft u vragen of interesse? We gaan graag in gesprek en helpen u verder.

Vraag hier de brochure aan